Дали ще работи 44-ият парламент изглежда зависи изцяло от ДПС. В последните три дни депутати от партията на Ахмед Доган осигуряват кворум или провалят заседанията на Народното събрание.

Миналия петък парламентът не заседава, след като депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха, а управляващите не успаха да осигурят необходимия кворум от 121 гласа.

Преди ден заседанието започна от втория опит, след като депутати от ДПС осигуриха недостигащите няколко гласа за кворум, а БСП, чиито представители няма да се регистрират в пленарната зала, обяви, че ГЕРБ и движението управляват задкулисно от години и са превърнали политиката в родния "Капълъ чарши".

Днес народни представители от ДПС влязоха в пленарната зала заедно с депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" и кворум за откриване на заседанието имаше от първата регистрация. Отсъстваха единствено депутатите от БСП, които бяха на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Два часа по-късно обаче ДПС провали опита на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ да вкара като извънредни точки днес предвидените за утре актуализации на бюджета на здравната каса и на общественото осигуряване. Партията поиска поименна проверка, тъй като залата изглеждаше почти празна. Някои депутати се върнаха, но народните представители от ДПС не участваха в събирането на кворум. Така не бяха осигурени 121 гласа, за да продължи заседанието и то пропадна.

Темата за протестите не бе повдигната нито веднъж в пленарната зала днес.

Дневник