Задължението на "Левски" към "Виваком" остава в сила три месеца след изявлението на бившия собственик на футболния клуб Спас Русев, че то е погасено, научи "Дневник". Общо сумата надхвърля 3 млн. лева.

Русев потвърди пред "Дневник" информацията, като заяви, че погасяването не е станало заради смяната на собствеността в телекомуникационната компания. В края на юли медийната група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, беше вписана в Търговския регистър като собственик на БТК.

Русев, който остава и в новия надзорен съвет на компанията, заяви: "Технически нямаше как погасяването на задължението да се осъществи през август. Другата седмица ще бъде оформено. Нека феновете да бъдат спокойни", заяви той.

На 4 юни Би Ти Ви съобщи, че Русев е погасил сумата с лични средства. Тогава бившият собственик на "Левски" каза пред "Дневник": "Това е факт. Взето е решение на борда на "Виваком", като сумата е погасена. Става дума за 1.4 млн. евро, не знам дали има лихви. Сега се оформят документите". И уточни, че сумата не е опростявана, а е погасена.

Седмица по-късно на първата си пресконференция като мажоритарен собственик на футболния клуб Наско Сираков каза: "Спас Русев и "Главболгарстрой" направиха страхотни жестове към "Левски". Тогава Сираков заяви, че общо задълженията на "Левски" са 23.94 млн. лева.

Още въпроси от фенове

Въпросът дали дългът на сините към "Виваком" е бил изчистен, беше зададен от Националния клуб на привържениците (НКП). Организацията продължава да иска отговори от ръководството, като припомня обещанието за прозрачност.

Сега от НКП посочват, че са изпратили писмено въпроси до изпълнителния директор Павел Колев и до Сираков с желание да разберат колко точно са задълженията към фирми, свързани с бившия собственик Васил Божков.

"Тези въпроси се налага да ги зададем публично, т.к. ръководството на ПФК "Левски" не спази поетия ангажимент от 31 август 2020 г. да отговори на официално изпратеното ни запитване. На среща, състояла се във въпросния ден, нашата организация уведоми изпълнителния директор на клуба, че тези въпроси искрено ни притесняват и в случай, че не получим официален отговор, то ще бъдем принудени да ги зададем публично", пишат от НКП и посочват, че "не целим да компрометираме кампанията за членство в клуба, а напротив - да изясним фактическата ситуация, в която клубът ни се намира".

На 10 юни Сираков каза, че около 7 млн. лева са задълженията към "Национална лотария" и "Нове холдинг", но те са с падеж 2023 година. Преди дни на продължилата над 2 часа пресконференция Колев потвърди, че има и 8 млн. лева дълг към Божков, свързани с изграждането на сектор А.

По неофициална информация на "Дневник" от източници, близки до клуба, заемът към "Национална лотария" е 6.483 млн. лева. От друга страна, Божков е взел чрез цесия задължението на "Левски" към "Автомагистрали Черно море" за сектор А в размер на 7.975 млн. лева чрез дружеството "Ние сме Левски". По същия начин към "Нове - АД - холдинг" АД е прехвърлено и задължение в размер на 571 хил. лева към "Телелинк".

Така общо към фирмите от орбитата на Божков има задължения в размер на около 15 млн. лева. Остава отворен въпросът дали, как и кога тези дългове могат да станат изискуеми заради запорите във фирмите на Божков в момента.

Обяснението е, че чрез тези ходове ръководството на "Левски" по времето на управлението на Божков е целило да се съобрази с изискванията на УЕФА за финансовия феърплей. По този начин от дневния ред са отпадали изискуеми дългове, а идващите от фирмите на хазартния бизнесмен пари са били насочвани основно за погасяване на дългове за стари данъци и осигуровки.

Сега сините се подготвят за кампанията за подновяване на членството в клуба. Надеждите са, че чрез нея ще си осигурят важни приходи. След започването на проблемите около Божков в началото на годината и невъзможността на фирмите му да издържат клуба "Левски" натрупа допълнително задължения от неплащането на данъци и осигуровки, като от клуба заявиха последно, че сумата е над 4 млн. лева.

Дневник