Софийският градски съд (СГС) измени всички мерки за неотклонение на протестиращи, които са били задържани или име била наложена парична гаранция, в по-леки, или ги освободи без никаква мярка. Така след най-напрегната нощ на протестите досега в ареста не остава никой.

Това се случи на няколко заседания, като определенията са окончателни.

В събота, Софийският районен съд разгледа искания за постоянното задържане на 23-ма души, които са били арестувани по време на протеста от втори септември и сблъсъците с политицията. От тях съдът остави в ареста само двама души, на трима беше наложена подписка, трима бяха освободени без мярка, а на 15 беше наложена парична гаранция между 300 и 600 лева.

Днес градският съд разгледа само жалби срещу наложените мерки - на двамата арестувани и на още седем души, на които им е била наложена парична гаранция от първоинстанционния съд. Така в ареста не остава никой, който да е бил задържан от протеста. Впечатление направи, че прокуратурата не беше внесла протест за никоя мярка.

Градският съд отхвърли показанията на полицай Христо Шoĸoлapoв, който е бил свидетел по няколко мерки. Според неговите свидетелства пo eднo и cъщo вpeмe е видял ceдeм дyши нa paзлични yлици дa бeзчинcтвaт. Шоколаров даде показания по делото срещу Димитър Тодоров, който е един от задържаните от първоинстанционния съд. СГС го освободи с мотив, че липсва обосновано предположение за извършено престъпление. Освен това по делото няма и данни обвиняемите да са изследвани дали са пипали пиротехнически средства. По делото не са представени и видеозаписи, както и не са посочени пострадали лица.

Първоинстанционният съд беше определил парични гаранции за Марио Николов, Кристиан Ангелов, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров и Любомир Аксентиев. Съдът определи гаранция "Подписка" за Йордан Тумбарков, също задържан на протеста, който беше с парична гаранция 500 лв.

Останалите двама обвиняеми - Александър Иванов, който беше с мярка задържане под стража, вече е с парична гаранция от 500 лв., а Евгений Иванов, който беше с парична гаранция 600 лв., е с най-леката мярка "подписка".

Дневник