В подписка до ръководството на Народното събрание, президента и премиера, обмудсмана, политици и партии, журналисти настояват се промени режима на достъп в кулоарите на парламента, така че политическите репортери и екипи на медиите да могат да общуват свободно с депутатите и гости в сградата на бившия Партиен дом. С преместването на парламента в новата сграда се оказа, че журналистите са затворени в приземието на сградата и достъпът им до пленарната зала и кулоарите е забранен. И това силно ограничава работата им и правото на достъп до информация.  

"Журналистите, отразяващи работата на парламента са подложени на безпрецедентни ограничения, наложени по нечия заръка с оправданието, че в страната върлува коронавирус. След като миналата седмица парламентарните репортери видяха, че са буквално завряни в миша дупка, намираща се на приземния етаж в бившия Партиен дом и могат да следят работата на народните избраници на две плазми, днес - 9.09  мониторите останаха без звук и картина. Това превърна в невъзможно отразяването на работата на депутатите, които днес успяха да съберат кворум в пленарната зала", се казва в петицията. 

Ето какво още пише в нея:

"Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор КОЙ и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и КОЙ нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши, от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси?

Така ли се гарантира свободата на словото, г-жо Караянчева и г-н Борисов???

Защо четвъртата власт е натикана в приземния етаж на бившия Партиен дом?

Мислите, че по този начин ще ни запушите устата и ще закриете очите ни, напротив..., така още повече амбицирате истинските журналисти да разкриват нередностите и да търсят отговорност от извършителите им!  

Време е да се сложи край на това безумие и да се осигури безпроблемния достъп на журналистите до депутатите и работата им.  

Обществото има крещяща нужда да бъде информирано точно и коректно, както и репортерите да задават въпросите на хората на народните избраници!"

Клуб Z