Единият партньор от малката коалиция "Обединени патриоти" - ВМРО, предлага партиите, коалициите и инициативите комитети да нямат номера в бюлетината, а да се изписват само имената им. Целта - своеобразен образователен ценз при гласуване, т.е. да се елеминира възможността неграмотни избиратели да упражняват контролиран вот чрез заучаване на номер.

Други предложения на ВМРО за промени в Изборния кодекс, които бяха представени днес, са на референдуми да могат да бъдат подлагани въпроси от компетентността на Великото народно събрание (ВНС) като образователен ценз при гласуване.

ВМРО няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ за половината от депутатите във ВНС, защото по думите на депутата Юлиан Ангелов то противоречало на конституцията, където е казано, че народните представители във Великото се избират по начина, по който и тези в обикновено Народно събрание.

От внесените от ГЕРБ предложения между първо и второ четене се вижда, че партията на Бойко Борисов продължава да иска 200 от 400 депутати от ВНС да се избират мажоритарно в един тур, като мажоритарен кандидат ще може да участва и в пропорционална листа.

Депутатите на Красимир Каракачанов обаче са склонни да има избор между гласуване чрез машина и с бюлетина, макар че са против машинния вот. ГЕРБ иска машините да бъдат осигурени от Централната избирателна комисия, което доведе до оставката на председателя й Стефка Стоева. С внесените между двете четения предложения това не се променя, но се добавя срок от 30 дни за сертефициране на машините. БСП иска гласуването да е само с машини, а не да има вариант и с хартиени бюлетини.

ВМРО предлага още при избори за кмет вотът "Не подкрепям никого" да не се отразява при отчитане на резултата, за да няма излишни балотажи. Друго предложение е селата с население от 200 души нагоре да могат да избират кмет, а не както сега - с 350.

Дневник