Ако през предстоящата учебна година дете бъде поставено под карантина като контактно на заразен с коронавирус съученик, членовете на семейството му няма да подлежат на изолация. Това обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави и че при съмнения за зараза при дете то се тества за сметка на държавата.

"Нямаме случай на човек, отказал изследване при съмнение за коронавирус. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване", каза още Кунчев. Той отново посочи, че затваряне на цели градове с КПП-та и блокиране на държавата като през извънредното положение не се предвижда, защото "много пречат на живота, на икономиката и реалният ефект от тях не е чак толкова голям".

До края на седмицата националният оперативен щаб ще предложи прагове, при които да се налагат ограничения, включително затваряне на училища, каза още Кунчев, но даде да се разбере, че в бързоразвиващата се епидемична обстановка фиксирането върху конкретни числа не е добър подход. По думите му по-добрият вариант е решенията да се взимат от областните щабове за борба с коронавируса.

Дневник