Само за последните три месеца - юни, юли и август имаме 35% завишаване на пожарите в сухи треви и горския фонд спрямо миналата година. Гасили сме по 7-8  пожара на ден.
Това каза на пресконференция днес по повод професионалния празник на огнеборците - 14 септември началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Шумен  Комисар Иван Иванов.

„35% е сериозно увеличение и основната причина е засушаването. Прогнозата е, че валежи няма да има и през следващите 2-3 месеца, което ще усложни още повече пожарната обстановка, каза той.

Според него Регионалната дирекция ще продължава да разчита на доброволните формирования на общините и на гражданите доброволци. Той даде пример с пожара край Дивдядово, където за първи път са участвали над 150 доброволци, допринесли за локализирането на  пожара.

Комисар Иванов отчете, че във връзка с пандемията тази година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ се е включила активно с дезинфекция на обекти; с логистика на защитни облекла и материали за Регионалната здравна инспекция; с проверки на лица под карантина. „Разполагаме с ресурс от химически облекла, които спомагат за дезинфекция и обработка на евентуално заразени места“,  уточни той.

Като един от проблемите той изтъкна и недостигът на висшисти. „33% имаме недоокомплектованост на офицери. Засега са ни необходими още 8 висшисти, а само след две години, поради навършване на пенсионна възраст на наши служители, вече ще са ни необходими 13", обясни той. Според него и конкурсите са в застой заради пандемията, а дори и да ги има, всеки спечелил конкурс му предстои 6-месечен курс в Академията на МВР.

От началото на годината до момента в областта са възникнали 1089 произшествия, като пожарите са 693 и броят им е с 47 повече от м.г.  Заедно със засушаването, причина за пожарите е и човешката небрежност. „27 акта сме съставили от началото на годината, от които за 18 са установени нарушителите и те са глобени с по 500 лв.“, каза Иванов.

За Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник шуменската Регионална дирекция организира редица прояви, сред които приемни за граждани, демонстрации на пожарна техника по училища и детски градини, срещи с кметове и доброволни формирования.

ШУМ.БГ