"Барселона" обяви датата за президентските избори в клуба. Те ще се проведат на 20 и 21 март догодина, съобщиха каталунците.

Изборите ще бъдат предшествани от редовно общо събрание на 25 октомври. Оставена е вратичка за отлагането му, ако това се наложи заради коронавируса COVID-19.

"Барселона" минава през спортно-техническа и институционална криза с остро недоволство срещу президента Хосеп Мария Бартомеу. Клубът пое въздух, след като Лионел Меси обяви, че остава в отбора още година. Аржентинецът обаче беше силно критичен към ръководството, като каза, че не вижда ясен спортен проект.

Целта на клуба е това да се промени, като след неуспешния сезон беше направена треньорска смяна и на поста дойде Роналд Куман. Нидерландецът започна голямо обновление на състава.

Успоредно с това клубът е притеснен от предизвикателствата, идващи с коронавируса. Ръководството посочи, че очакванията са в следващите две години заради пандемията европейските футболни клубове да загубят общо около 4 млрд. евро. "Според ФИФА 90% от тези загуби ще засегнат бюджетите на клубовете и ще имат пряко отражение върху трансферния пазар, като стойността на сделките ще падне с между 20 и 30%", пишат каталунците в сайта си. Добавят, че според изчисленията ще има спад от 575 млн. евро в приходите от телевизионните права за клубовете, участвали в Шампионската лига и Лига Европа миналия сезон.

Очакванията на ръководството на "Барселона" са, че заради коронавируса бюджетът за 2019-2020 г. ще се свие с 30%. Преди месеци клубът се готвеше да стане първият с бюджет, надхвърлил 1 млрд. евро.

Приема се, че финансовото положение ще започне да се нормализира в началото на идващата година, допълват каталунците.

Дневник