Северна Македония не може просто да каже, че "Гоце Делчев не е наш", а ако само тя бива ощетена, не това е приятелството с България, за което двете страни говорят от години.

Такива послания отправи македонският премиер Зоран Заев в интервю за обществената телевизия МРТ. Премиерът коментира изострената реторика с България в последните дни, след като вицепремиерът Красимир Каракачанов обвърза българското съгласие за провеждане на първата конференция от преговорите в ЕС.

Общата историческа комисия, заложена в Договора за добросъседство, не работи от 10 месеца. В нея бе постигнат известен напредък, до идентичността на Гоце Делчев и начинът, по който двете страни подхождат към революционера, остава препъникамък между София и Скопие. Попитан дали липсата на консенсус ще доведе до блокиране на преговорите, Каракачанов каза в интервю за друга македонска телевизия: "Разбира се."

Заев е на друго мнение - той увери, че македонските власти търсят и в момента диалог с българската страна, пишат медии в Скопие. Записът от интервюто все още не е достъпен на сайта на МРТ.

Заради протестите

"Ние трябва да помогнем на процесите. Въпросът (за историята) е двустранен и не може да е на ниво Европейски съюз, това е отвъд всички ценности на ЕС, каза Заев. Македонците трябва да се грижат за българите и обратно. Вярвам, че ще има успешни преговори."

Трябва да се намери "съвместно решение", но трябва "да бъдем наясно, че не можем да кажем, че Гоце Делчев не е наш", продължи Заев.

"Ако ние сме ощетени, това не е приятелство", за каквото говорят България и Северна Македония, изтъкна премиерът. Попитан дали е говорил по темата с българския си колега Бойко Борисов, той каза, че се е чувал с него, но не разговаряли по темата - не му било удобно да отваря въпроса, когато "там има протести".

Според него обаче и двете страни ще излязат победители от ситуацията и историята е важна, но но е нужно да се гради основа за бъдещето. "Приятели сме, ще намерим решение."