"Булгаргаз" повторно ще внесе в КЕВР предложението си за цената на газа за текущия месец. Това се разбра на брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова и на ръководството на държавния доставчик. На него бе обявено, че е приключила проверката за това как е формирано исканото поскъпване на газа с малко над 20%, след като "Булгаргаз" по искане на Петкова оттегли от регулатора предложението си.

Проверката за определяне на цената на природния газ за септември показва, че цената е сметната правилно и е 22.46 лева за мегаватчас, без допълнителните такси, обяви днес Петкова. Такава промяна, ако бъде одобрена от енергийния регулатор, няма да се отрази на цената на топлинната енергия, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

На брифинга бе обявено още, че от май 2020 до края на август цените на природния газа бележат рекордно ниски цени заради намаленото потребление. През август обаче се наблюдава поскъпване на газа с 3.79 лв. за мегаватчас. Павлов уточни, че на европейските пазари поскъпването през месеца е с над 50% като в България ефектът е по-нисък, тъй като в новата формула на изчисление се включват и т. нар. петролен елемент или цената на петрола на спот пазара.

Цената за септември от 22.46 лева за мегаватчас е по-ниска от цената на горивото за април, когато тя е била 25.20 лв. за мегават и на практика новата формула и ценообразуване работят много добре, увери Теменужка Петкова. Допълни, че дава за пример април, тъй като това е първият месец за определяне на цената по новата формула, въведена след постигнатото предоговаряне на цената на газа с "Газпром".

Посочи, че вече цената се определя месечно от доставчика, а не на тримесечие.

При старата формула цената за септември би била 32.50 лв., по новата формула е 22.46 лв. Това е ефектът от предоговарянето, посочи Петкова и за пореден път обяви, че подобен успех за предоговоряне на цената на газа досега друго правителството не е постигало.


Тя изчисли и че общият ефект от прилагането на новата формула за определяне на цената на природния газ, доставян от "Газпром", е 324 834 000 лева на годишна база като той включва и нагнетения в хранилището в Чирен газ. Този ефект се е пренесъл из;яло върху българските потребители, посочи Петкова.


Дневник