Решението за връщане към правилото, което позволява всеки отбор да прави по три смени на мач вместо пет, колкото беше броят им при доиграването на миналия сезон, не е подкрепено с факти. Това заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп, според когото с мярката не е помислено за здравето на състезателите.

"Мислех, че от гледна точка на здравия разум ще бъде ясно, че ще разполагаме с 20 (играчи в състава) и пет (резерви). Това не дава предимство, не ми харесва, че взимаме решение за нещо около грешни факти", каза Клоп.

През май ФИФА и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) приеха промяна в правилника с добавянето на още две смени заради нарушената подготовка и опасността от контузии след паузата, предизвикана от коронавируса.

За новия сезон IFAB позволи всяко първенство да прецени дали да продължи да използва правилото. Бундеслигата и Лига 1 дадоха зелена светлина за петте смени, докато Висшата лига се отказа от този вариант след гласуване на клубовете. Общото мнение сред тях е, че допълнителните смени дават ненужно предимство на по-големите отбори, които разполагат с балансирани състави.

"Става въпрос за благосъстоянието на играчите и за най-високото качество на всички отбори в мачовете... Погледнете другите държави, "Байерн" (Мюнхен) е с най-добрия отбор и има предимство с петте смени (в Бундеслигата), но те играят и най-много мачове", допълни Клоп в навечерието на първия кръг от новия сезон.

"Ливърпул" започва защитата на титлата с домакинство на "Лийдс" в събота.

Дневник