Доминик Тийм срещу Александър Зверев е финалът в мъжкия турнир на US Open за 2020 г. Двамата тенисисти стигнаха до двубоя за титлата в Ню Йорк, след като постигнаха победи съответно над Даниил Медведев и Пабло Кареньо-Буста.

До момента и двамата нямат титла от Големия шлем, като срещата им ще отбележи края на доминацията на Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. В последните 25 турнири от Шлема само пет пъти шампионът е бил различен от голямата тройка. За последно това се случи през 2016 г., именно в Ню Йорк.

Задачата на Зверев беше много по-трудна, защото германецът трябваше да премине през петсетова драма.

Петият в схемата направи обрат от 0:2 до 3:2. Зверев загуби първите две части с 3:6 и 2:6, но след това показа забележителен тенис, за да успее да направи своя първи обрат в петсетов мач. Германецът спечели следващите три сета с 6:3, 6:4 и 6:3.

Срещата продължи 3.23 часа, а Зверев завърши с 24 аса и осем двойни грешки.

За него това е първи финал в турнир от Големия шлем. Германецът затвърди прогреса си през 2020 г., след като в началото на сезона стигна до полуфинал на Australian Open.

На 23 години Зверев е най-младият финалист в Шлема от 2010 г. насам, когато Новак Джокович игра за титлата в Ню Йорк на същата възраст. Германец не е стигал до такава фаза в един от четирите най-важни турнира от Райнер Шутлер през 2003 г. на Australian Open.

Във вторият полуфинал Тийм, който е втори поставен, успя да се справи с Медведев в три сета. Въпреки това победата не дойде лесно, като австриецът премина през два тайбрека - 6:2, 7:6 (7), 7:6 (5), а мачът продължи 2.53 часа.

Тийм успя да се справи с руснака, който записа 12 аса, но в станалите компоненти имаше големи затруднения.

Австриецът достига до четвъртия си финал в турнирите от Шлема и ще направи първи опит да стигне до титлата. В началото на годината той загуби от Новак Джокович на Australian Open, а през 2018 и 2019 г. Рафаел Надал го победи във финалите на "Ролан Гарос".

Финалът на US Open е в неделя вечер.

Дневник