През есента хората могат да открият един идеален зеленчук за отслабване, каза Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по диетология пред радио „Спутник”.

В средата на септември тиквите започват да узряват и да се появяват по пазарите. Те могат да се превърнат в идеалния продукт за отслабване през есента и началото на зимата, заяви Гинзбург. Според него тиквата е онзи рядък случай, когато имаме едновременно вкусна и здравословна диетична храна.

"Всички сега търсим храна, която да бъде вкусна, засищаща и в същото време нискокалорична. Няма толкова много такива продукти. Обикновено всичко вкусно има и високо съдържание на калории, захар, масленост, а тиквата /особено печената/, е приятно изключение. Тя има малко калории, но създава усещане за ситост благодарение на влакнестата структура.

И, разбира се, тиквата е вкусен продукт. С други думи, ако включим повече тиква в диетата си, калорийното съдържание на храната ни ще намалее. Това е важно за здравословното отслабване. За съвременния човек тиквата е добра храна", заяви диетологът.

От друга страна, тиквата не може да се счита за панацея при справянето с наднормено тегло и Гинзбург не съветва да практикуваме монодиета с нея. Диетологът уверява, че консумацията само на този продукт ще помогне за намаляване на теглото на човек, но няма да е много приятна и ефектът няма да бъде траен.

"Не съм привърженик на такава диета. Тя се понася много зле, тъй като може да предизвика хранителен дефицит - тиквата естествено няма животински протеини”, обясни диетологът.

Дарик