Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще премахва поставените в нарушение преместваеми обекти от плажовете и националните курорти, а собствениците им ще имат 14-дневен срок за доброволното им събаряне. Това предвижда проект на наредба в изпълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и е публикувана за обсъждане в портала за обществени консултации.

Става въпрос за преместваеми обекти за търговски, увеселителни, административни и др. дейности, които не са строежи по смисъла на ЗУТ. До миналата година за премахването им отговаряха местните власти, но след поправки в закона то стана от правомощията на ДНСК.

С наредбата се уточняват условията, сроковете и начинът за доброволно и принудително премахване на обектите.

При заповед за премахване на незаконен обект, която се издава от началника на ДНСК или упълномощен от него, след влизането ѝ в сила собственикът ще има 14 дни от получаването ѝ за премахване на постройката. До три дни след изтичане на срока за доброволно премахване строителният контрол следва да провери на място дали то е факт и ако не е, се пристъпва към принудително премахване.

Посочва се, че при принудително премахване разходите по него са за сметка на собственика на незаконния обект или на имота, в който той е поставен. При самото премахване при нужда строителният контрол получава съдействие от полицията. Когато собственикът на обекта или на имота е неизвестен, разходите по премахването са за сметка на държавния бюджет.

Дневник