Националната служба за охрана охранява българската държавност и българските държавници - независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората", заяви началникът на НСО Емил Тонев в обръщение към служителите по случай професионалния им празник днес.

Днес се отбелязват 141 години от създаването на НСО. На закрита церемония в централата на службата присъстваха държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тонев посочи, че НСО не може да остане встрани от обществените процеси и трябва да се адаптира в условията на новите предизвикателства. "Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има", заяви той. Очерта и начините затова - модернизация и вътрешна трансформация; повече дисциплината, лоялност и мотивацията; ясни и твърди принципи при кариерното израстване; подобряване на публичния образ на НСО.

"Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока", заяви още Емил Тонев. Той посочи и необходимостта от ясна и предвидима правна рамка и изтъкна, че служителите на НСО спазват закона.

Президентът Румен Радев, на чието подчинение е службата, заяви, че НСО е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността й. "За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО",каза той, цитиран от пресцентъра на НСО.

Дневник