Шампионът във Висшата лига "Ливърпул" започна защитата на титлата си с драматичен успех над новака "Лийдс". Мърсисайдци успяха да спечелят на своя "Анфийлд" с 4:3, въпреки че гостите три пъти изравняваха.

Тимовете на Юрген Клоп и Марсело Биелса показаха интригуващ футбол и освен шестте гола създадоха още куп положения. "Ливърпул" три пъти повеждаше, но новаците успяха да отговорят във всеки един от случаите.

В герой за мърсисайдци се превърна Мохамед Салах, който вкара хеттрик. Египтянинът беше точен с 4-ата, 33-ата и 89-ата минута. Другият гол за тима вкара Върджил ван Дайк. За "Лийдс" се разписаха Джак Харисън в 12-ата, Патрик Бамфорд в 30-ата и Матеуш Клих в 66-ата минута.

От 2008 г. новак във Висшата лига не беше вкарвал три гола като гост на действащия шампион. Тогава "Хъл сити" загуби с 3:4 от "Манчестър юнайтед".
На "Анфийлд" всичко започна добре за домакините, които откриха още в 4-ата минута от дузпа. Салах се разписа, след като наказателният удар беше отсъден за игра с ръка на Кох.

Постепенно "Лийдс" успя да овладее натиска на шампионите и заигра на контраатаки. При една от тях Харисън надигра Александър-Арнолд и с мощен удар не остави шансове на вратаря.

В 20-ата минута Ван Дайк отново изведе "Ливърпул" напред, когато засече с глава центриране на Андрю Робъртсън от корнер.

В рамките на три минути между 30-ата и 33-ата обаче паднаха още два гола. Бамфорд се възползва от груба грешка на Ван Дайк и изравни - 2:2. В 33-ата минута обаче Салах вкара за втори път и пак изведе тима си напред.

След пряк свободен удар "Лийдс" не изчисти топката и тя стигна до Салах. Той беше непокрит и с мощен удар порази целта отново.

През втората част "Лийдс" беше много по-добрият отбор на терена. Футболистите на Марсело Биелса държаха топката, бяха по-активни и създаваха положения.


В 66-ата минута гостите вкараха трети гол на шампионите. Елдер Коща намери в наказателното поле Матеуш Клих, който овладя топката от трудна ситуация и без да се бави я изстреля от въздуха - 3:3.

В заключителните минути "Лийдс" дори потърси победата, като отвори пространства в защитата си. Резервата Родриго извърши нарушение в наказателното поле в 88-ата минута и това доведе до втора дузпа.

Салах отново застана зад топката и не сгреши, с което донесе успеха на шампионите.

Дневник