Очаквано Корнелия Нинова печели втори мандат като лидер на БСП. На първия пряк избор за председател на партията за Нинова са гласували 43 228 социалисти, или 81.5%, докато основният й опонент и доскорошна дясна ръка в партията Кирил Добрев печели от 7914 гласа, или 14.9%. Резултатите са на база на електронни протоколи и не са окончателни.

Трети е Красимир Янков с 1118 гласа, а четвърти - Валери Жаблянов с 759.

Голямата интрига на избора отпадна още в събота след обяд, тъй като от "Позитано" 20 обявиха, че активността е преминала прага от 50%, т.е. са гласували поне половината от 80 901 социалисти и вотът е легитимен. Днес бе обявено, че в началото на изборния ден социалистите са били точно 80 236, а гласувалите са 53 807, от които 53 019 действителни гласове. Изборът обаче премина при обвинения за манипулации в полза на Нинова, както и с призиви за бойкот.

Корнелия Нинова печели първия пряк избор на лидер на БСП - процедура, която бе въведена по нейно предложение, след като досега председател се избираше от делегатите на конгреса, които са до 800. Според промени в устава, които тя прокара, един лидер може да има най-много два мандата, т.е. това е последният неин мандат, който е 4-годишен. Нинова въведе също максимален срок за работа на депутатите от БСП - до 12 години, след което социалистите нямаха право да бъдат издигани за народни представители. Това й донесе критики от възрастните депутати.

През първия й мандат вътрешната опозиция в БСП успя да се консолидира срещу лидера, а критиките бяха различни - че взема еднолични решения и се опитва да превърне БСП в лидерска партия; че си отваря фронтове навсякъде в партията; че участва в задкулисни довоговрки с управляващите, за каквито са обвинявани и критиците на Нинова, и др. От своя страна тя твърди, че се бори с "паралелната и мафиотска държава" и че коалиция с ГЕРБ няма да има.

Очакваше се, ако прекият избор не успее, критиците на Нинова да се обединят явно на конгреса около кандидатурата на Кирил Добрев. От друга страна той е обвиняван в зависимости от ГЕРБ и ДПС. "Ако Добрев спечели, Пеевски превзема партията", коментира социалист.

След вота Добрев обяви, че застъпниците му не са били допускани до секции и също - били "извергнати".

Дневник