Основният проблем при проекта на ГЕРБ за промени в Конституцията е, че целта е да се запази властта колкото се може по-дълго, коментира пред БНР юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов ("Да, България"). По думите му управляващата партия демонстрира чисто конюктурното отношение към конституционния проект и използване на нагласите на хората.

"Нашата Конституция беше родена така да се каже в грях. И този първороден грях на нашата Конституция винаги е подклаждал в дясното пространство желание за промяна", посочи той. "Този проект не би решил проблемите, той дори би влошил патологиите, които наблюдаваме", каза Славов.

Според него част от предложенията са необходими, но могат да се реализират без Велико народно събрание, но друга част само ще влоши представителността на гражданите във властта и ще капсулира прокуратурата. Славов прогнозира, че в парламента няма да се събере достатъчно подкрепа за започване на процедура по свикване на ВНС, а ако това стане с гласове на БСП това може да означава край на социалистическата партия.

Дневник