Европейската автомобилна промишленост предупреди днес, че провал на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Брекзит ще предизвика спад в търговския стокообмен от 110 млрд. евро за пет години в сектора, който вече пострада тежко от здравната криза, предаде "Франс прес".

Общо 23 организации от автомобилната промишленост в Европа призоваха днес в съвместно комюнике ЕС и Великобритания да договорят незабавно амбициозно споразумение за свободна търговия.

Този призив идва след седмица на остри разногласия между Лондон и Брюксел, създали опасения за провал на преговорите едва 15 седмици преди края на преходния период за Брекзит на 31 декември. В случай на провал се очаква търговска загуба от 110 милиарда евро за петте години до 2025 година, която ще се прибави към около 100 милиарда евро производствена загуба, натрупана от отрасъла тази година заради пандемията от коронавируса.

Това би било заплаха за сектор, който осигурява общо 14,6 милиона британски и европейски работни места, предупреждават организациите, подписали документа. Сред тях са Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), както и основните национални организации като Комитета на френските автомобилостроители (CCFA), Асоциацията на германската автомобилна промишленост (VDA) и Британската асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMТ).

Икономиките и работните места от двете страни на Ламанша са заплашени от втори унищожителен удар под формата на липса на споразумение, предупреждават браншовите сдружения. При липса на търговско споразумение ЕС и Великобритания ще са принудени да търгуват помежду си според правилата на Световната търговска организация, които предвиждат мита от 10 процента върху автомобилите и 22 процента върху вановете и камионите.

Такива мита, които са много по-високи от маржовете на по-голямата част от производителите, със сигурност ще се отразят на потребителите, тъй като ще повишат цените на автомобилите, ще намалят избора и ще се отразят на търсенето, се посочва в комюникето на организациите. Великобритания и ЕС произвеждаха 18.5 млн. автомобила годишно преди кризата. Отрасълът изчислява, че тази година заради пандемията вече е загубено производството на 3.6 млн. автомобила. /БТА