Миналата седмица почти всички водещи опозиционери в Беларус бяха или задържани, или депортирани, а Мария Колесникова, от президиума на Координационния съвет си скъса паспорта, за да не отиде в Украйна. С тази стъпка Минск се опитва да потуши недоволството и продължаващите пет седмици демонстрации срещу президента Александър Лукашенко.

Дали задачата е толкова проста? В последните седмици към призивите на Координационния съвет и добилите световна слава два канала в приложението за чат и микроблогове "Телеграм" се присъединиха стотици канали на малки, но укрепващи общности в градове далеч от Минск, които правителството тепърва ще търси начин да контролира.

"Специален чат"

Каналите на "Нехта" (от беларуски "някой"), създадени от 22-годишния, живеещ в Полша Степан Путило, досега са най-известният инструмент за организация на протестите. Успехът им бе отчасти свързан с факта, че беларуските власти успяха да блокират голяма част от интернет, но не и "Телеграм", и той остана източник на информация в реално време.

В тях организацията е съвсем очевидна: указва се място, на което да пристигнат демонстрантите; задават се стъпки какво да се прави през деня; дори на различни етапи от демонстрациите имаше "уроци" в края на деня.

Преди три седмици например имаше пререкание между демонстранти и представители на стачкуващи работници, а накрая от името на профила на "Нехта" се появи списък с наученото от "първия сблъсък", решен с диалог: идеите ни как да работим може да са различни, но целите са едни и същи. Създава се дори списък с понятия - съперницата на Лукашенко Святлана Цихановска е съвсем открито наричана "президент", а действащият държавен глава, избран с 80% според ЦИК, е наричан "психопат" и "диктатор". Известните като "силовики" на руски сили за сигурност биват осмивани с думи като "слабовики".

"Една от основните роли играят именно информационните канали, информационните ресурси. И те всъщност са вече не четвърта власт, както казват, а втора или трета," казва Путило в интервю за РБК. За месец аудиторията му се увеличи 7 пъти - от 317.4 хил. до 2.165 млн. РБК уточнява, че много от потребителите, около една трета, са извън Беларус - Русия, Украйна, Казахстан и други.

Путило не скрива, че в "специален чат" се координира съдържанието на Nexta и Nexta Live, както и на другите канали на медията."Всяко трето съобщение" в канала са идеи, предложения, пожелания, но администраторите, около 15 души, "публикуват най-доброто". Работят от различни места от съображения за сигурност, тъй като получават и заплахи, и трябва да внимават "дори... в Полша". Съзнава, че "еуфорията, протестното настроение, бодростта на духа не могат да продължат вечно" и спадът е "доста предсказуем", но хората все още желаят промяна.

Nexta не изчерпва темата

Това не означава, че демонстрантите се координират само от един, "централен" орган. Експерти наблюдават появата на десетки, дори стотици "Телеграм" канали, използвани за целта, появяващи се в последно време - действащи не само в Минск, но и в по-малки градове, отдалечени от столицата.

Изследователят от Оксфордския институт за интернет към Оксфордския университет Аляксандър Херасименка отбеляза преди седмица, че в последно време в Беларус са се появили над 500 групи в "Телеграм" и "Вайбър" според справка на сайт, отчитащ броя на чатовете. "Много от групите имат 50-100 потребители, но по-големите може да имат 10 хил.," пише той. "Те всички са местни, автономни и обединени само чрез споделяне на информация от големи протестни канали, както и от независими медии."

В някои от тях може да има протести всеки ден - дори на тях да не пристигат хиляди, те се събират в знак на солидарност (понякога дори пред по-малки обекти като магазини), развяват знамена, разпространяват снимки, обменят информация за демонстрациите.

"Със сигурност социалният капитал нараства, докато хората научават за съседите си - много положителни развития от тази локализация на протестите", продължава Херасименка. Отбелязва, че за ден броят на групите се е увеличил с 250. Седмица след това уточнение броят е набъбнал още повече и вече е почти 1000.

Самите канали на Nexta понякога публикуват снимки и видео от малките групи. Това става не само с демонстрации, но например и със случай, в който работник на общината в Гомел бе извикан, за да свали бяло-червено-бялото знаме на опозицията, но отказа да го направи.

"Телеграм" съзнава важността си (но и Лукашенко)

"Телеграм революция" все още се използва често за ставащото в Беларус, както по време на Арабска пролет се заговори за "революции във "Фейсбук" и "Туитър".

И макар каналите да са само средство, платформата съзнава важността си. Преди месец бе регистриран официален канал на "Телеграм" в Беларус. В него се появи и анкета за президентските избори, в която Лукашенко взе едва 4%. "Телеграм" обяви, че само потребители от Беларус (с беларуски сим карти) могат да участват. С милиони потребители само в каналите на една медия и други стотици по-малки канали в беларуски населени места обаче разрастването може и да предстои.

Това не убягва на властите в Беларус. Каналът "Пул Первого" според някои медии създаден от прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт, непрекъснато публикува тези в подкрепа на властта или кадри с държавния глава. Там бяха разпространени и кадрите с Лукашенко с "Калашников", разпространени в два дни на масови протести, стигнали до резиденцията му. Битката за беларуската публика е ожесточена - случайно или не, каналите на "Нехта" и "Пул Первого" често публикуват едновременно.

Дневник