Речникът, който хората използват, за да опишат чувствата си, е показател за умственото и психическото им здраве и цялостно благосъстояние, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Това сочат резултати от изследване, проведено под ръководството на д-р Вера Вайн от медицинския факултет на университета в Питсбърг, които бяха публикувани в сп. "Нейчър комиюникейшънс".

"Има връзка между това по колко различни начини можем да определим някакво чувство и колко често го изпитваме, казва д-р Вайн.

Тя и екипът й са анализирали блоговете на над 35 000 души и есета на 1567 колежани. Последните допълнително са описвали настроенията си периодично по време на експеримента.

Проучването е установило, че хората, които използват повече думи за отрицателни емоциии, показват езикови маркери, свързани с по-ниска степен на благосъстояние - болести, самота, както и че съобщават за депресии и невротизъм.

Хората, използвали множество думи за положителни емоции, демонстрирали лингвистични маркери за благосъстояние - постижения, дейности за прекарване на свободното време, участие в групи, добро здраве, ниски нива на депресия и невротични прояви./ БТА