Гърбат кит заседна в пълна с крокодили река в Австралия, след като очевидно се обърка по време на миграцията.

Три кита влизат в Ийст алигатор ривър в националния парк „Какаду“ миналата седмица. Животните са забелязани за първи път във вторник, заяви говорител на парка пред Си Ен Ен.

Оттогава персоналът на парка внимателно наблюдава кит, който изглежда заклещен. Говорителят заяви, че се смята, че другите два са напуснали района, въпреки че не могат да бъдат напълно сигурни.

Учените не могат да кажат със сигурност какво се е случило, но предполагат, че грешен завой е най-вероятното обяснение на необичайното им поведение.

В устието на реката незабавно е обособена буферна зона на около 30 километра навътре по течението, където да се осигури благосъстоянието на кита и безопасността на хората, които биха могли да отидат в района с лодка.

Доколкото знаем, това се случва за първи път , съобщават от парка.

Наблюдаваме ситуацията и работим с правителствените власти , за да събираме данни за това необичайно събитие. Създадена е експертна работна група за наблюдение на кита и изготвяне на планове за намеса, ако е необходимо, се казва в съобщението.

Последното нещо, което искаме, е сблъсък между лодка и кит във води, които са пълни крокодили. Видимостта под водата е нула. Също така не искаме лодките да подгонят неволно кита нагоре по течението , добавя говорителят..

В момента китът не е в опасност и не е обявена извънредна ситуация. Най-добрият сценарий е да се върне сам в морето.

Учените от националния парк „Какаду“ и правителството ще продължат да наблюдават кита през следващите дни. Оценяваме, че това е много необичайно и вълнуващо събитие, но нашият приоритет в момента е да гарантираме безопасността и благополучието на посетителите и кита, се казва в изявлението.

Повечето от водоемите в парка са обитавани от соленоводни крокодили, които са засадни хищници, за които е известно, че нападат и убиват хора. Въпреки името си, те могат да бъдат намерени и на повече от 130 километра нагоре от брега в сладководни местообитания.

Според указанията за посетители на парка, крокодилите могат да останат скрити под вода за дълги периоди от време и могат да се придвижват почти незабележимо. Те са бързодействащи и е известно, че се движат със скорост до 12 метра в секунда.

В понеделник служителите на парка се срещнаха с експерти, за да обсъдят как най-добре да помогнат на кита, ако е необходимо.

Карол Палмър, старши държавен експерт каза, че Правителството на Северната територия работи в тясно сътрудничество с персонала и традиционните собственици на Национален парк „ Какаду“, както и с други много опитни експерти, за да се даде на кита най-добрата възможност да се върнете в морето .

Фийч Мойл, ръководител на отдела за култура в „Какаду“, заяви в изявление пред Си Ен Ен, че кита продължава да изглежда здрав, което дава време да са сигурни, че се оценяват всички налични възможности и свързаните с тях рискове. Тези опции варират от минимална намеса, като продължават да наблюдават кита, до активна намеса, за да се опитат да помогнат на животното да излезе от реката.

Най-високият прилив на годината ще се случи след няколко седмици, така че има възможност за излизане в морето. Продължаваме да се консултираме с експерти и нашия опитен персонал в парка, за да сме сигурни, че плановете ни са постижими и безопасни както за кита, така и за участниците в операцията, добави той.

Ние също така търсим различни възможности за картографиране на коритото на реката, за да намерим най-дълбокия канал, през който китът би могъл да пътува до морето и търсим съвет от персонала, който е най-запознат с тази река, добавя Мойл.

Гърбати китове живеят във всички големи океани в света, според Международната комисия по китолов. Видът е известен със своето грандиозно активно поведение на повърхността, което може да включва скачане, пляскане с перки и опашка, както и сложната “песен”, чута в размножителните зони на тропиците, казва комисията в своя уебсайт.

Най-големият австралийски национален парк, „Какакаду“, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заради изключителните си природни и културни ценности, според уебсайта на парка.

В него живеят много животински видове, включително крокодили и плоскогърби костенурки . Той също така се описва като „жив културен пейзаж“, тъй като неговите археологически обекти отразяват уменията и начина на живот на коренното население в продължение на десетки хиляди години. / БГНЕС