Лионел Меси е най-добре платеният футболист в света, показва класацията на "Форбс" за 2020 г. Според изчисленията аржентинецът е на върха със 126 млн. долара.

Той изпреварва с 9 милиона другата звезда на футбола, Кристиано Роналдо. В тройката с 96 млн. долара е бразилецът Неймар.

Авторите изтъкват изкачването в класацията на още един футболист на ПСЖ - Килиан Мбапе. Френският национал е четвърти с 42 милиона долара. Челната петица се допълва от Мохамед Салах от английския шампион "Ливърпул" с 37 млн. долара.

Публикуването на проучването идва дни след края на сагата около Меси. Аржентинецът беше заявил, че иска да напусне "Барселона". Впоследствие той размисли и обяви, че остава в клуба, но беше критичен към управлението.

Според "Форбс" Меси има най-високата заплата във футбола - 92 млн. долара, следван от Неймар със 78 милиона, а Роналдо е трети със 70. Португалският нападател на "Ювентус" убедително е играчът с най-големи приходи от рекламни договори - 47 млн. долара, което е с 13 милиона повече от Меси.

В топ 10 попадат трима французи - Мбапе, Пол Погба и Антоан Гризман. Има и един вратар - Давид де Хеа от "Манчестър юнайтед".

За изготвянето на класацията "Форбс" са получили информация от клубове, мениджъри на футболисти, спонсори и футболни специалисти от Европа и САЩ. Уточнява се, че това са заплатите за сезон 2020-2021, като посочените суми са преди данъците.

Дневник