По традиция с началото на учебната година стартира и акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 16 - 22 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 16 септември е обявен за „Ден на превенцията“ и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ , съобщиха от ОДМВР.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове. И тази година ще продължат изнасянето на беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност, уточниха от полицията.

По данни на ОДМВР тази година от 1 юни до края на август на територията на Шуменска област са регистрирани общо 7 пътно-транспортни произшествия с участие на деца, като всички от тях са  тежки, с пострадали. В сравнение със същия период на 2019 г. броят на пострадалите деца е по-висок. Тогава са били регистрирани 4 пътни инцидента с участието на деца, от тях 2 са били тежки, при които са ранени 2 деца.

ШУМ.БГ