Люис Хамилтън се доближи само на една победа от изравняване рекорда на Михаел Шумахер във Формула 1, но съвсем други теми привлякоха вниманието около световния шампион след Гран при на Тоскана. Британецът беше въвлечен в дискусия около безопасността на спорта, а освен това ще бъде разследван от Световната автомобилна федерация (ФИА).

Причината е тениска с надпис "Арест за ченгетата, които убиха Бриона Тейлър", която шесткратният световен шампион носеше преди и след старта на "Муджело".

Хамилтън, който беше първият пилот, подкрепил движението Black Lives Matter, и винаги е изразявал активна гражданска позиция, отново повдигна въпроса за полицейското насилие.

"Този случай е под сериозно разследване, защото нарушава правилата на ФИА. Ние сме неполитическа организация и отправянето на подобни послания е строго забранено", коментира говорител на ФИА.

Бриона Тейлър е една от многото жертви на полицейско насилие в САЩ. Тя беше застреляна с осем куршума в дома си в Луисвил, Кентъки, през март.

"Искахме да повдигнем въпроса за хората, които умират по улиците, но още по-страшно е да бъдеш застрелян в дома си, когато хората са влезли в грешната къща. И още по-лошо е, че те продължават да ходят свободно по улиците", каза световният шампион в неделя.

От "Мерцедес" изразиха пълна подкрепа към пилота си. "Отборът се бори срещу всякакъв вид дискриминация и прояви на расизъм. Black Lives Matter е важно за целия ни отбор и подкрепяме Люис Хамилтън."

Самият пилот добави в социалните мрежи, че не вкарва политика в спорта, а повдига важни социални въпроси.

Спортният кодекс на ФИА категорично забранява състезателите да "поставят на автомобилите си реклама, която има политически или религиозен характер или накърнява интересите на организацията".

Във всеки старт през сезон 2020 Формула 1 призовава за спиране на расизма и също изрази подкрепа към движението Black Lives Matter.

Дневник