Ден след като над 100 хил. протестиращи скандираха "Ти си плъх" по улиците на Минск, беларуският президент Александър Лукашенко летя до Сочи за среща с руския си колега Владимир Путин.

Четиричасовите разговори не се очакваше да завършат с документ или пресконференция. Те обаче доведоха до ангажимент за нов заем от Русия към Беларус и множество снимки от срещата, тълкувани с гняв или насмешка в социалните мрежи - илюстрация на силната нужда от руска подкрепа в разгара на нестихващи протести срещу властта.

Езикът на тялото

Лукашенко пътува сам, без делегация - появиха се и коментари, че това решение го кара да изглежда още по-слаб. Първите впечатления от срещата обаче не бяха за съдържанието ѝ, а за езика на тялото.

На една от разпространените снимки Лукашенко е седнал в поза, която създава впечатление, че ще моли Путин за нещо. "Лукашенко на среща с Големия брат", пошегуваха се някои чужди кореспонденти. "Езикът на тялото в този случай казва много повече от руския", написа бившият шведски премиер, по-късно и външен министър, Карл Билд.

"Бих се радвал да прочета анализа на ЦРУ" за жестовете на Лукашенко, написа бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Появиха се и насмешливи колажи - като този, на който иначе по-едрият от Путин Лукашенко изглежда смален и коленичил пред руския си колега, или дори пародийни рисунки с кучета.

"Най-хубавият стопкадър на деня", написа потребител за изображение, на което Путин закрива лицето си с ръце, слушайки Лукашенко. Появиха се и сравнения с времето на бившия президент Виктор Янукович в Украйна, когато Путин е правил сходни жестове.

"Всички руснаци, подкрепяли ни в това време"

"Преди всичко искам да благодаря... лично на вас и на всички руснаци - и няма да ги изброявам - замесени в поддръжката за нас това време след изборите", каза Лукашенко, протестите срещу чието оповестено от ЦИК преизбиране на 9 август продължават шеста седмица. Той увери, че "не всичко в Беларус" е "както го разказват медиите". "У нас хората през почивните дни излизат на улиците, освобождаваме за тях място, за да могат да се разходят", каза Лукашенко. Той реагира гневно на "събирането на оръжия на границата на Съюзната държава", тъй като "НАТО не се съобразява с НАС, прави учения когато поиска".


Путин: Поправките в конституцията са "своевременни и целесъобразни"

Русия ще изпълни всички договорености като част от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) и Съюзната държава, каза Путин, но не уточни дали това включва отбранителни ангажименти в случай на "външна заплаха", за каквато е говорил Лукашенко. "Искаме беларусите сами, без натиск отвън, да се справят с тази ситуация спокойно, чрез диалог, и да намерят общо решение."

Малко по-късно обаче прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия ще изтегли резерва на руски военни, разположени на границата с Беларус. Тази договореност според президентството е била постигната по време на срещата, макар да не бе обявена в кадрите, достъпни за медиите. Утре започва и съвместното учение "Славянско братство", в което трябваше да участва Сърбия, но тя прекрати всички свои международни учения, говорейки за "натиск" от Европа.

Заем без изключения

Русия ще отпусне 1.5 млрд. долара заем на Беларус, обяви вчера Путин. По-късно Песков уточни, че Беларус ще изплати парите независимо от сегашната си ситуация. Няма да ма изключения за Минск, който ще трябва да обслужва дълга си като всички други, продължи той.

Русия "оказва и ще оказва поддръжка" на беларуската икономика, увери Песков. Според анализатора Фьодор Лукянов заемът е значителна подкрепа за Минск, който "в момента няма никакви източници на приходи освен Москва", и Лукашенко всъщност е постигнал целите си за "рефинансиране на дълга и нов заем".

По думите му са обсъждани и "енергийните доставки" между двете страни. Не се дават обаче подробности. Не е известно дали разговорът е засягал отстъпката в износа на петрол, която на практика Москва премахна за Минск с т.нар. налогова маневра и която обтегна отношенията в последните месеци.

Освен това независимо от епизодично показваните различия Русия признава резултатите от изборите и "счита Александър Григориевич за легитимен президент" и е събеседник на Путин в междудържавните отношения, макар да "цени и обича" като беларуски граждани и всички "несъгласни с резултатите от изборите", каза Песков. Това стана, след като съперницата на Лукашенко на изборите на 9 август Святлана Цихановска се обърна към Путин с молба да взема предвид не нуждите на Лукашенко, а тези на беларуския народ.

Във "Вашингтон пост" бе публикуван, ден след срещата и неин коментар, според който "колкото по-силно се опитва диктаторът Александър Лукашенко да запази властта си, толкова повече тя отслабва" и "безпрецедентното масово движение за демокрация" ще продължи.

Дневник