Напълно запазеното тяло на пещерна мечка, живяла през последния ледников период, е било намерено от скотовъди в един от архипелазите на руска Арктика, съобщиха учени от Североизточния федерален университет в Якутск.

Мечката, разкрита от топенето на пермафроста, е открита на островите Ляховски с непокътнати зъби и меки тъкани. Преди това учените са откривали само костите на пещерни мечки, които са изчезнали преди 15 000 години.

Учените от университета, които е водещият център за изследване на мамути и други праисторически видове, обявиха находката за "изключителна". В изявление изследователят Лена Григориева от Центъра за молекулярна палеонтология към университета подчертава, че това е първото откритие на цял труп на пещерна мечка, включително безупречно запазени меки тъкани.

"Тя е напълно запазена, с всички вътрешни органи на място, включително дори носа й", каза Григориева. "Тази находка е от голямо значение за целия свят."

Предварителен анализ показва, че възрастният екземпляр е живял преди 22 000 до 39 500 години - период, известен като Междуледниковия период на Каргински.

"Необходимо е да се извърши радиовъглероден анализ, за да се определи точната възраст на мечката", казва Максим Чепрасов от лабораторията на Музея на мамутите в Якутск.

рупът на мечката е намерен от скотовъдци, отглеждаши северни елени на остров Болшой Ляховски, най-големият от Ляховските острови, които са част от архипелага Нови Сибирски острови между морето Лаптев и Източното Сибирско море.

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е праисторически вид или подвид, който е живял в Евразия през средния и късния плейстоцен и е изчезнал преди около 15 000 години.

През последните години зачестяват находките на мамути, вълнести носорози, коне, кучета и пещерни лъвове от ледниковите епохи, заради топенето на леда и пермафроста в обширни области на Сибир.

Дневник