И правосъдната министърка Десислава Ахладова се обяви днес за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) до 18 декември. Предложение в този смисъл по-рано направи председателят на ВАС Георги Чолаков: системата да се внедри навсякъде до 17 септември и веднага да се спре, за да се доизкусурява.

Както е известно, иначе има риск да се изгуби европейското финансиране, което е по Оперативна програма "Добро управление".

Ахладова днес дойде около половин час по-рано за извънредно заседание на Пленума на ВСС - посветено именно на проблемите със системата и се срещна с недоволните съдии, които са се събрали пред сградата на Съвета на ул. "Екзарх Йосиф".

Тя призна, че е провела срещи както с магистратите, така и с разработчика - държавната агенция "Информационно обслужване".

Минисътрката отбеляза, че са изведени няколко групи проблеми и посочи конкретно - многото на брой кликания, за да се извърши елементарна операция. 

Тя обаче посочи кратките срокове на пилотно внедряване и че между първите забележки и днес е свършена много работа от изпълнителя.

Съдии от СРС са се събрали пред Съвета, в който внасят подписка и декларация, за която Клуб Z писа вчера. Те обаче са подкрепени и от колеги от Градски съд. На място се забелязват както Николай Хаджигенов от "Отровното трио", така и колегата му адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Има представители и на Съюза на съдиите, като са се обособили отделни "островчета", които не комуникират помежду си.

Внесената декларация вече е със 148 подписа (в Районния съд на щат са малко над 200 съдии, б.р.)

Клуб Z