"Прекалена предпазливост"

Ирландският парламент ще поднови работата си тази вечер след кратко прекъсване, обявено преди няколко часа поради "прекалена предпазливост", когато един министър се е разболял, заяви премиерът Михол Мартин по националната телевизия.

Министрите от кабинета ще ограничат движенията си, докато чакат резултатите от теста за COVID-19 на здравния министър Стивън Донъли, предаде "Ройтерс". Първоначално бе съобщено, че кабинетът ще се самоизолира, а долната камара ще се разпусне за една седмица след положителен тест на министъра.

Полша спира връзките с Франция
Полша спира от 16 септември въздушните връзки с Франция заради пандемията, съобщи тази вечер полското правителство, с което Франция влиза в списъка от около 30 страни, с които въздушните връзки вече са прекъснати заради пандемията от COVID-19.

Полетите са забранени до 29 септември. Разрешени са само чартърите, резервирани за 16 септември, предаде "Франс прес".

Япония отпуска пази за ваксина
Япония съобщи, че ще отпусне 17.2 млн. йени (165 млн. долара) за програмата на Световната здравна организация за ваксина срещу COVID-19, предаде "Ройтерс".

Програмата цели да подпомогне купуването и разпределянето на ваксини срещу новия коронавирус по света.
Някои страни като САЩ, които си осигуриха снабдяване с ваксини чрез двустранни споразумения, казаха, че няма да се включат.

Япония също преговаря с големи фармацевтични компании, за да си осигури ваксини.
Крайният срок за обявяване на участие в програмата на СЗО е 18 септември.

Над 5 млн. заразени в Индия
Индия премина прага от 5 млн. заразени с коранвируса според данни на министерството на здравеопазването, предадоха световните агенции.

Втората най-населена нация на света регистрира един милион нови случая на зараза само за 11 дни.

Така Индия е на второ място в света с 5.02 млн. заразени след САЩ, които имат 6.59 млн. заразени.

Починалите в Индия от усложнения, причинени от коронавируса, са 82 066.

Дневник