Симфониета – Шумен ще вземе участие в престижния фестивал „Софийски музикални седмици“. Гостуването на престижния музикален форум шуменската Симфониета посвещава на 170 години от основаването на първия български оркестър, създаден в Шумен. Представянето на музикантите ще бъде съпътствано от изложба – фотоси и документи за първия оркестър в България, създадена съвместно с Държавен архив – Шумен, и представяне на книгата на Калина Василева „Оркестровото дело в Шумен“.

„За първи път участваме като гости на „Софийски музикални седмици“ – фестивал с голямо международно звучене. За нас това е важна изява. Програмата, която ще представим е сериозна и отговорна“, каза днес на брифинг в общината диригентът на Симфониета – Шумен Станислав Ушев.

Концертът, който шуменските музиканти ще изнесат включва произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Чайковски, Хенрик Гурецки.

„Солст ще ни е пианистът Веско Стамболов, който от години живее и работи в Барселона. Радвам се, че успя да дойде при нас за този концерт“, каза още Станислав Ушев.

Симфониета – Шумен излиза на сцената на зала „България“ в София на 21 септември от 19,00 часа. Час преди това ще бъде представена изложбата, свързана с основаването на първия български оркестър в Шумен, както и книгата на Калина Василева, която разказва историята на оркестровото дело в Шумен и България.

За шуменци музикантите от Симфониетата ще поднесат същата концертна програма, с която ще се представят в София в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен на 18 септември.

ШУМ.БГ