„Трябва да създадем единен Здравен европейски съюз. Всеки човек трябва да има достъп до минимална работна заплата.“

Това са главните приоритети, които председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очерта днес в първата си реч „За състоянието на Съюза“ пред Европарламента в Брюксел.

Както винаги, тя започна речта си с цитат на знаменит европеец:

"Един от най-храбрите духове на нашата Европа – Андрей Сахаров, бе заявил веднъж непоколебимата си вяра във възможностите на човешкия дух. идяхме пред какви тежки мигове преминаха специалистите от здравната система система, от системата за полагане на грижи за възрастните, бдящи над смъртния одър, стотици, борили се ежедневно и ежечасно за живота на хората. Тази вяра следва да ни вдъхновява.“

Фон дер Лайен изрази почит към тези хора. Според нея съдбата им е показателна за състоянието и на света, и на ЕС:

„Те са свидетелство за силата на човешкия род, но също така предупреждение, което дълго ще се помним, защото станахме свидетели на крехкостта и слабостта на цивилизацията ни. Един вирус, по-малък от прашинка, може да застраши целия човешки род, да постави на колене здравната система, да провокира нашите ценности и модел, който поставя акцент върху богатството за сметка на благосъстоянието – като започнем от топящите се ледници и свършил с глобалните пандемии. Сега общуваме всекидневно маскирани, на две ръце разстояние един от друг. Вижда се колко са яузвими нашите система и ценности.“

Хората обаче желаят да се изтръгнат от тази територия на несигурност и страх, изтъкна председателят на ЕК. Сега е моментът Европа да поведе прехода от тази уязвимост към нова жизнеспособност.

„Днес ни се удава възможността да осъществим промяната по своя воля, а не в резултат на природно бедствие. Имаме план, имаме финансови средства. Главният приоритет е да сме в помощ на онези, които се нуждаят от нас“, продължи Фон дер Лайен.

И подчерта уникалността на европейската пазарна икономика. Тази икономика според нея е преди всичко хуманна и защитава хората от присъщите рискове на живота и нещастията, които ги сполетяват. Важното е днес Европа да продължи да защитава живота и препитанието на гражданите си, особено на фона на пандемия, която не дава признаци скоро да си отиде.

Фон дер Лайен припомни как когато страните членки затвориха границите си, ЕС съдаде „зелени коридори“ за превоз на стоки. Когато стотици хиляди хора бяха блокирани зад граница, Европа ги върна по домовете. Когато някои страни забраниха износа на някои изделия медицински изделия, Европа успя да организира снабдяването с тях на най-нуждаещите се държави и хора.

Здравният европейски съюз

„За мен е повече от ясно. Трябва да създадем един по-силен Европейски здравен съюз“, заяви Урсула фон дер Лайен.

За да се превърне това желание в реалност, трябва да се извлекат най-важните поуки от тази криза.

Фон дер Лайен предлага увеличаване на бюджетната обезпеченост. Така по-лесно ще се управляват през граница здравните кризи.

Първата стъпка към здравния съюз е даване на повече правомощия на ЕМА – Европейската агенция за лекарства. Същото важи и за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

След това ще бъде изградена Европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината. Така ще се реагира по-бързо на трансгранични заплахи - било от пирроден характер или породени от човека. Ще бъдат укрепени веригите за доставки на фармацевтични изделия.

Тъй като кризата е глобална, Урсула фон дер Лайен ще свика заедно догодина световна среща Италия по здравни въпроси. Тя ще бъде в Италия, която през 2021 г. ще бъде председател на Г-20.

Минималните заплати

Урсула фон дер Лайен говори и за работещите хора. Тя посочи, че намесата на пазара на труда винаги върши работа. Запазат се работни места, придобита квалификация, малките и средни предприятия (МСП), които са двигателят на икономиката.

Ето защо Комисията е създала програмата SURE за гарантиране на краткосрочна заетост. Ако досега е избегната масовата безработица, на която сме свидетели по света, това се дължи, че близо 40 милиона души, които са кандидатствали и са могли да се включат в схеми за краткосрочна заетост.

„Но трябва да кажем, че дъмпингът на доходите опорочава достойнството на труда. И на това трябва да се сложи край. ЕК ще излезе с нормативен проект, предложение за нормативна уредба за национална минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход и заплата – или в рамките на колективното трудово договаряне, чийто привърженик съм аз, или на нормативен акт“, каза председателят на ЕК.

Тя бе категорична, че е крайно време трудът да осигурява прилични доходи.

За външната политика

ЕК ще направи предложение за „Закон Магнитски“, обеща Урсула фон дер Лайен.

След което се обърна специално към тези, които искат потесни връзки с Русия:

„Отравянето на Алексей Навалне с модерна химическа отрова. Видяхме го в Грузия, Сирия, Украйна, Великобритания. Видяхме намеса в избори в цял свят. Моделът не се променя. Един газопровод няма да промени това.“

ЕС е на страната на хората в Беларус, дръзнали да излязат на протест срещу режима на Александър Лукашенко.

Турция е и винаги ще бъде важен съсед на ЕС. Деескалацията в Източното Средиземноморие е в общ интерес. Връщането на турските изследователскки съдове в пристанищата е правилна стъпка. /Момчил Инджов,Брюксел

Клуб Z