Прокуратурата съобщи,че продължава да изземва предмети с белези на движими културни ценности от офисите на бизнесмена Васил Божков, като общата им стойност вече е над 6500. Действия по разследването са били извършени между девети и 14 септември, като новите иззети ценни предмети са 82. Прокуратурата твърди, че сред тях са и ритони с висока културноисторическа стойност.

"Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им", съобщават още от държавното обвинение.

Според съобщението по реда на Закона за културното наследство Божков е регистрирал само 212. Бизнесменът, който се намира в Дубай и срещу него има десетки обвинения, неведнъж е обвинявал държавното обвинение и лично главния прокурор Иван Гешев, че не правят разлика между антично, съвременно африканско изкуство и сувенири за подаръци.

През май Божков обвини прокуратурата, че сред иззетите предмети от колекцията му е бил ритон, който два месеца и половина по-късно вече му е предложен за покупка "на свободния пазар".

От прокуратурата разпространиха снимки и видео на намерените вещи.

Дневник