След близо три часа дебати по една точка с гласовете на депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" парламентът реши на предстоящите парламентарни избори да се гласува както с машини, така и с бюлетини в секциите с повече от 300 избиратели. По тези правила ще е и вотът за президент, както и за представители в Европейски парламент, а на местните избори ще продължава да се гласува само с бюлетини.

По-рано депутатите решиха, че ще продължат дебатите докато не вземат окончателно решение по всички предложения за промени в изборния кодекс, но в следобедните часове размислиха и парламентарният ден приключи след гласуването на спорната точка за паралелно използване на бюлетини и машини при вота.

По традиция БСП настояваше в България да се гласува единствено с машини, като основните аргументи на опозицията бяха изложени от Надя Клисурска: че така щели да се елиминират техническите грешки при пренасянето на протоколите; че ако може да се гласува и с бюлетини, и машинно можело да се влияе на избирателите как да дадат вота си. "Само машините ще премахнат възможността за манипулации", обобщи Клисурска (БСП), но беше репликирана от Борис Вангелов ("Обединени патриоти") с твърдението, че "В Европа няма държава, която да използва само машини за гласуване" и този начин на даване на вот "не е панацея". Депутатът Александър Иванов (ГЕРБ) атакува опозицията, че щом само машинното гласуване гарантирало честни избори, защо БСП са провели изборите си за председател с бюлетини.

Дневник