Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от дружеството. Това се случва 14 години след началото на разследването, като съдът прие, че няма нито преки, нито косвени доказателства, които да подкрепят тезата на прокуратурата, съобщи news.lex.bg

Процесът започна през 2012 година отначало. Преди това Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане. Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма "Шибър" Мая Стоилова.

Любопитна подробност от сагата е, че отменената присъда беше наложена в края на юни 2009 г. от тогавашния съдия в Софийския градски съд Георги Колев седмица преди да бъде избран от ВСС за председател на СГС. Тежкото наказание от 14 години затвор по нашумялото дело на Вальо Топлото без съмнение изигра роля за старта на възхода на Колев, който само година и половина по-късно се оказа единственият кандидат за председател на Върховния административен съд и изборът му беше предизвестен.

Според прокуратурата присвояването е ставало, като парите от "Топлофикация" са превеждани на "Шибър" в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. Съдът приема, че според събраните и приети по делото доказателства не само не може да се направи подобно заключение, а напротив - изводът е, че процедурата е била напълно законна и прозрачна.

Дневник