„Български ВиК холдинг“ ЕАД пое ангажимент да съдейства с финансирането в решаването на водния проблем за жителите на квартал „Мътница“ в гр. Шумен като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“. Това съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Днес въпросът е обсъждан на среща в МРРБ между министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на държавната компания, областния управител на Шумен Стефан Желев, кмета на Община Шумен Любомир Христов и управителя на „ВиК Шумен“ Жанета Георгиева – Панайотова.

За да се реши проблемът за кв. „Мътница“, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност на нужните средства е около 370 хил. лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ ООД в Шумен.

Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още други шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на гр. Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%, се посочва в прессъобщението на МРРБ.

ШУМ.БГ