а фона на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) над 7 часа и половина пленумът опитваше да разреши хаоса с новата Единна информационна система за съдилищата (ЕИСС). В крайна сметка след бурни дебати, спорове и различни мнения, които накараха новия правосъден министър Десислава Ахладова в първото председателствано от нея заседание да обяви "Аз вече не знам къде се намирам!", съветът реши да спре въвеждането на нови дела в системата от 18 септември до 10 декември.

Изключение ще се прави за 17-те пилотни съдилища, при които още през юли започна внедряването на системата, както и за всички останали, които искат да я използват, въпреки многото дефекти и проблеми. Пленумът реши да изпозлва тези близо два месеца за отстраняване на недостатъците и за доработка на софтуера.

Съдебният съвет реши обаче да изпълни графика и преди да спре използването на системата, ще я въведе утре и във Върховния касационен съд (ВКС) въпреки решението на пленума на ВКС и отказа на председателя Лозан Панов. Целта, обяснена от вносителите на предложението, е да се изпълнят договорните отношения между ВСС и изпълнителя "Информационно обслужване", а в същото време да бъде приключен този етап от процедурата, за да могат да се впишат възраженията на съдиите в констативните протоколи.

От 18 септември ЕИСС ще се използва за вече образуваните дела, а за новите ще трябва да използват старите деловодни системи.

Дневник