Президентът е готов с предложенията си за промени в Конституцията, но според неговия правен съветник Иванка Иванова не би трябвало да го внесе в сегашния парламент поради ниската му легитимност. Ако се стигне до свикването на Велико народно събрание, този въпрос може да бъде преразгледан, добави тя.

В интервю за Би Ти Ви Иванова коментира, че измененията, които държавният глава ще предложи, могат да се приемат от Обикновено, а не от Велико народно събрание, а негова основна грижа е нормите да свършат работа по основния проблем, който тревожи гражданите: независимостта на съда и отчетността на прокуратурата.

Проектът на ГЕРБ увеличава властта на главния прокурор вместо да предложи той да носи отговорност, за каквото настояват и гражданите и европейските партньори на България, подчерта президентският съветник.

С накърняването на независимостта на съдебната власт тя обясни и президентското вето върху промени в закона за нея, с които се гарантират повишения в ранг за магистрати - членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Иванова напомни, че това, че някой е престоял определено време във ВСС, не го прави автоматично годен за по-висок пост в съдебната система. "Ако някой зам.- директор на частно предприятие стане депутат, като се върне няма да стане веднага годен за директор", даде пример тя. Друг дефект на текста е, че облагодетелства единствено членовете на ВСС, които не са достигнали най-високия ранг в кариерата. Постигналите връх в кариерата няма как да бъдат повишени, същото важи и за членове на ВСС, които са адвокати и научни работници. Тя напомни, че депутатите въвеждат със закон привилегии, а това противоречи на равенството. Общ европейски принцип в правото е ръстът в кариерата да става единствено по обективни критерии, напомни Иванова.

Дневник