Размяна на реплики тече между Русия и Европейския съюз, след като Москва изпрати в Брюксел въпроси, свързани с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Силно провокативните въпроси, свързани с призивите на европейски държави случилото се с него да бъде разследвано, обаче няма да получат отговор от ЕС, ако се съди по реакция, дадена за руско издание.

Германия обяви, че Навални е отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" по време на свое пътуване до сибирския град Томск (впоследствие самолетът за Москва кацна аварийно в Омск, за да бъде настанен той в местна болница и прехвърлен в Берлин). Кремъл отхвърли твърденията, след като берлинската болница "Шарите" застана зад тях заедно с експерти от германската армия, а канцлерът Ангела Меркел също заяви, че за случилото се "няма никакво съмнение".

"Русия има въпроси към Германия", заяви обаче вчера ръководителят на външното разузнаване СВР Сергей Наришкин. Малко по-късно бха изпратени и въпросите.

Какво пита Русия

Списъкът, получен в Брюксел чрез руското постоянно представителство, съдържа следните въпроси:

- Защо германското правителство не иска да предостави на руските власти резултатите от токсикологичния анализ на Навални?

- Съвпадение ли е, че хора, придружавали Навални по време на пътуването му до Сибир, внезапно са заминали за Германия след инцидента (миналата седмица руското следствие обяви такава версия с "изчезнали спътници" на политика по време на престоя му в Томск)?

- Защо докторите в болница "Шарите не желаят да водят професионален диалог с руските си колеги?

- Защо "Новичок" се свързва с Русия и си неглижира разработката на подобни субстанции са западни държави и "съответните центрове на НАТО"?

Има и още въпроси: защо Навални е бил ескортиран от специални агенти при пристигане в Берлин и защо има сериозни мерки за сигурност преди "откриването" на "Новичок" в организма му, а и каква е историята с "бутилката вода" със следи от отрова по нея, с която може да е бил в контакт Навални (въпреки че германски експерти далеч не са единодушни за подобна версия).

Разследване вместо въпросник

"ЕС ясно заяви, че очаква от руското правителство спешно прозрачно разследване в пълно сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия. Всички въпроси трябва да се разгледат и отговорът трябва да се даде в рамките на процесуални норми и срокове, а не чрез публична размяна на "въпросници"," обяснява за РБК Европейската служба за външна дейност.

Европейският съюз не обвинява открито Русия за отравянето на Навални, но призовава за разследване, каквото Кремъл твърди, че не вижда повод да започне. Направи го днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Същевременно се появиха призиви за спиране на проекта "Северен поток-2" заради случилото се. Москва призовава да не се прави връзка между двата въпроса.

Дневник