Европа може и трябва да се намеси, за да защити демокрацията в България. Това пише в текст за авторитетното издание "Политико" бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю.

"Крайно време е Европа ясно да покаже, че е до българите и исканията им за истинска демокрация, и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел", смята той. "България изглежда като демократична държава на повърхността, но в действителност политическата и съдебната ѝ системи са изгнили до корен".

По думите на Пардю Борисов на практика е унищожител политическата опозиция в страната със заплахи, корупция на местно ниво и предполагаемо купуване на гласове, създавайки система с много от характеристиките на еднопартийна държава.

"Борисов и политическият му апарат могат да бъдат характеризирани като "лека форма на Путин", пише още той, тъй като използват същите тактики, но малко по-меко. "Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни."

Какво да прави Европа

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряване на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, тъй като той няма интерес към разпространяването на демокрацията, отбелязва Пардю.

ЕС обаче има средствата и има и интерес да се бори с липсата на върховенство на закона, свобода на медиите и други основни елементи на демокрацията, смята той и очертава три стъпки.

Първо, ЕС и държавите-членки да признаят легитимността на демонстрациите и уязвимостите на демокрацията в страната.

Второ, ЕС да обяви, че ще започне интензивно разследване на употребата на фондове и ще наложи наказания.

Третата стъпка трябва да включва мониторинг на изборите, преглед на свободата на медиите и предложения за съдебна реформа.

"Бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес искащите демокрация по улиците не могат сами да докарат основните демократични промени. Ако Европа иска да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и членките му трябва да защитават този идеал и да се борят за него."

Дневник