Мигел Анхел Лопес от "Астана" спечели кралския 17-и етап в Тур дьо Франс - 170 км между Гренобъл и Мерибел. Колумбиецът се оказа най-силен в групата на фаворитите за генералното класиране, като изпревари с 15 секунди носителя на жълтата фланелка Примож Роглич.

Победата е 17-а в кариерата на Лопес и трета етапна в големите обиколки, след като през 2017 г. той взе два етапа във Вуелтата. "Астана" спечели втори успех в тазгодишната Обиколка на Франция след този на Алексей Луценко в шестия етап. Освен това казахстанският тим спечели навръх рождения ден на генералния си мениджър Александър Винокуров.

На последното изкачване Кол де ла Льоз Лопес успя да направи решителната атака около 2.5 километра преди финала. Той се откъсна пред Роглич и другия словенец Тадей Погачар.

На финала Роглич пристиигна с 15 секунди зад Лопес, а Погачар на 30 секунди.

Етапът доведе до големи разлики, като заради активната езда на съотборниците на Микел Ланда от "Бахрейн Макларън" редица от фаворитите изгубиха много време. Найро Кинтана, който беше в топ 10 изостана още на първата височина.

Тимът на Ланда продължи да води до 6 километра преди финала, но след това и баскът се пречупи. На финала той загуби 1.20 минути от Лопес.

В генералното класиране Роглич запазва жълтата фланелка с аванс от 57 секунди пред Погачар, а Лопес вече е трети на минута и 26 секунди. В топ 10 са още Ричи Порт (+3.05), Адам Йейтс (+3.14), Ригоберто Уран (+3.24), Ланда (+3.27), Енрик Мас (+4.18), Том Дюмулен (+7.23) и Алехандро Валверде (+9.31).

В етапа не стартира миналогодишният шампион Еган Бернал, който загуби време още в неделя. Колумбиецът се оттегли с надежда да се възстанови за следващите състезания през сезона.

В четвъртък предстои 18-ият етап, който е с дължина от 175 км между Мерибел и Ла Рош сюр Форон. Той включва пет изкачвания и обща денивелация от 5000 метра, а финалът е след 10-километрово спускане.

Дневник