Беларуски следователи официално повдигнаха обвинения на опозиционната лидерка Мария Колесникова в публични призиви за завземане на властта и насилствена промяна на конституционния ред, съобщи днес Следственият комитет на Беларус, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС, предаде БТА.

Колесникова е обвинена в призиви за "действия, насочени срещу националната сигурност на Беларус" чрез използване на медиите и интернет, допълни комитетът.

Предвиденото в беларуския Наказателен кодекс наказание за подобни престъпления е затвор от две до пет години.

Трийсет и осем годишната Колесникова в момента е в ареста в Минск, след като скъса паспорта си миналата седмица на беларуско-украинската граница в опит да осуети изгонването си в Украйна.

Литва улеснява издаването на визи за беларуси

Литва обяви вчера, че ще улесни получаването на визи от граждани на Беларус, предаде "Франс прес". "Нашата цел е да ускорим процедурите, за да може визите да бъдат получавани по-бързо", заяви литовският външен министър Линас Линкевичюс.

Беларусите ще могат да получават шестмесечна виза, която ще им даде възможност да пътуват из шенгенското пространство. Тази мярка, която би спомогнала за преместването на беларуски компании, бе предприета след репресиите срещу демонстранти в Беларус, изразяващи недоволството си от преизбирането на Александър Лукашенко за беларуски президент на изборите на 9 август.

Литва, която е член на Европейския съюз и на НАТО, се превърна в убежище за тези беларуси, които бягат от вълната на репресии в родината си, отбелязва "Франс прес". Литва е приютила до този момент около 60 продемократични активисти, като 18 от тях са поискали политическо убежище, заяви пред "Франс прес" говорителка на литовското вътрешно министерство.

Дневник