Общинското ръководство в Шумен няма намерение да вдига местните данъци и такси до края на мандата си през 2023-та. През следващите 3 години не се планира и тегленето на банкови заеми, освен нисколихвени за краткосрочно мостово съфинансиране на европроекти. 

Това става ясно от новата Бюджетна прогноза 2021 - 2023, която ще бъде внесена за обсъждане на предстоящата сесия на Общинския съвет. 

Данъците и таксите няма да се увеличават, но въпреки това общината смята да осигури ръст на постъпленията си, чрез неголямо увеличение на приходите от глоби и санкции, от продажби на земи, сгради и услуги, както и от наеми. 

"За реализиране на приоритетите, при ограничения финансов ресурс от собствени приходи ще се положат усилия за осигуряване на средства за инвестиционни разходи от Европейски оперативни програми и друго външно финансиране", пише в документа. За съфинансиране на европроекти се допуска теглене на мостови кредити в общ размер до 5 млн. лв. Такива средства са предвидени за рехабилитацията на Общинския младежки дом  - 1,9 млн. лв.; ремонт на Летния театър - 1,6 млн. лв.; изграждането на социални жилища - 2,9 млн. лв. и изграждане на центрове за грижа за лица с умствена изостаналост - 1,1 млн. лв. 

ШУМ.БГ