Президентът Румен Радев ще наложи вето на приетите от парламента промени в изборни кодекс, каза днес той пред журналисти, след като посети литургия в църквата "Света София" по повод празника на столицата. Основният мотив за връщането на текстовете е запазването на възможността на следващите избори да се гласува с хартиени бюлетини, а не само с машини. Връщането на старото положение стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Радев е на мнение, че това решение на народните представители прави излишна инвестицията в инсталации за гласуване, защото възможностите за манипулации остават. В отговор на журналистически въпроси Радев на два пъти подчерта, че правителството трябва да подаде оставка.

Като последен повод за това, той визира "хващането на Борисов и Гешев в крачка" от евродепутатите по повод инициативата и съдържанието на разговорите в Брюксел с групата за наблюдение на демокрацията в началото на месеца. Първо главният прокурор обяви, че срещата е по негова инициатива, което от Брюксел отрекоха. След това евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обяви, че на разговорите са били критикувани протестиращите, което също се оказа лъжа.

Според Радев е показателно, че дискусии за състоянието на демокрацията и върховенството на закона се водят в европейския парламент, а не в българския.

Парите от Брюксел не са за шкафчето на Борисов

"Всички искат парите от Брюксел да стигнат до хората, а да не пълнят шкафчето на Борисов", каза Румен Радев. Според него продължават манипулациите, с които се правят опити да се представи управлението на сегашното правителство като поредица от успехи. "Тепърва ще осъзнаваме мащаба на пораженията върху държавността и Европа го осъзнава. Ще има последствия. Греховете на Борисов и заемите, които се взимат, ще се плащат от следващите правителства и поколения", подчерта Румен Радев.

Според него вчера до напрежение в сградата на Народното събрание се е стигнало заради приемането на нефелни закони и нежеланието на хората, които ги приемат да си говорят с хората. По повод действията на НСО, чиито служители изведоха насила окупиралите сградата на парламента хора снощи, Радев каза, че те са изпълнявали "указанията на стопанката на Народното събрание", като визира председателят на парламента Цвета Караянчева.

Президентът припомни, че от много време настоява да има промяна в закона за НСО, която да изясни задачите, обхвата на действия и контрола върху работещите в службата. Той допълни, че само със закона НСО може да се закрия, както и да се определи новата структура, която би поела задачите на службата.

Дневник