Около 500 деца са подали заявления за дистанционно обучение, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията "Образование 4.0". Близо 280 от тях са по здравословни причини, а по желание - 220.

Възможността на родителите за избор на формата на обучение на децата им беше дадена преди дни с приетите спешно на второ четене допълнителни промени към Закона за измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Според промените при извънредна епидемична обстановка заради коронавируса по здравословни причини или по желание след разрешение от образователния инспекторат учениците ще могат да се обучават дистанционно, докато другите работят в клас. По данни на министерството на образованието около 16% от родителите не са съгласни със задължителното присъствено обучение.

И преди това МОН планираше създаване на възможност за дистанционна форма на обучение, но само за ученици между 5 и 12 клас с доказани здравословни проблеми или ако някой от семейството им е със странични заболявания, за които зараза с коронавирус би била голям риск. За тях просветното министерство планира да бъдат обособени 15 - 20 училища в страната като центрове за дистанционно обучение, които ще го провеждат и в които учениците ще могат да вземат дистанционни часове, без формално да сменят училището, в което са записани. Обучението там ще започне в края на септември или началото на октомври (повече по темата четете тук). Чрез промените, приети от Народното събрание миналата седмица, към тези центрове ще могат да се включват и ученици, чиито родители са избрали дистанционно обучение за децата си.

Как ще учат тези деца

Преди да бъдат изградени центровете за дистанционно учене обаче, тези деца ще учат от вкъщи по няколко начина - или ако училището може да им осигури виртуална връзка, чрез която да се включат в класната стая на съучениците си (без да участват, само да слушат), или асинхронно - като учителят им изпраща уроците и домашните по мейл или през чат. За тях са предвидени и компенсаторни часове за индивидуална работа с учители, като за това преподавателите ще получават допълнително по 15 лева на час. "Очаквам един или два от дистанционните центрове да заработят и малко деца да изберат тази алтернатива. По-добрият случай е да останат вкъщи и да запазят връзката си с училище и съучениците си, ако се включат в част от часовете", каза Вълчев.


Случаите на коронавирус

За първите случаи на коронавирус - ученик от Русе и ученик от Стара Загора, чиито паралелки бяха поставени под карантина, 8 учители от 55-о училище в София ,Вълчев посочи, че не очаква бум на коронавирус в училищата. Според него обстановката в системата на образованието за момента е спокойна и няма повод за притеснение.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Такава ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3% от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", заяви той. За положителните тестове на осемте учители от 55 училище в столицата на първия учебен ден министърът каза, че се извършва проверка, но той не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност.

Дневник