Всички въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание, вече ще могат да бъдат подлагани на референдум. Това изненадващо реши мнозинството в парламента днес, след като ГЕРБ подкрепи предложение на "Обединените патриоти", което първоначално отхвърляше.

Така в България вече ще може да се проведе референдум по въпроси като формата на управление, в т.ч. дали страната да бъде не парламентарна, а - президентска република, за правата на гражданите, в т.ч. дали да се въведе образователен ценз при гласуване, както и за промени в конституцията, в т.ч. свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, намаляване на броя на депутатите от 120 на 240 и др.

Дори обаче евентуален референдум по тези въпроси да бъде успешен, за промяна на конституцията в такава посока отново трябва да бъде свиквано Велико народно събрание.

Промените бяха прокарани чрез преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс при гласуването на последния му текст около 14.00 часа днес. Законопроектът за промени в изборните правила бе гласуван в продължение на два дни от парламента, или общо 12 часа.


Под натиск от "патриотите"

Предложението за отпадане на забраната да се провеждат допитвания до народа по въпроси, касаещи компетентността на Великото народно събрание, отпадна със 114 гласа "за", 61 "против" и двама - "въздържал се". Системата не показа как са гласували депутатите от различни парламентарни групи, но според народни представители, с които "Дневник" разговаря, ГЕРБ и "Обединени патриоти" са били "за", а БСП - "против".

По неофициална информация ГЕРБ е нямала намерение да подкрепя предложението, но малкият коалиционен партньор е заплашил, че така партията на Бойко Борисов не спазва коалиционното си споразумение. Има и спекулации, че във формацията се притесняват да не изгубят подкрепата на "Обединените патриоти" за проекта си за нова конституция.

За предложението на "Обединените патриоти", чийто автор е Искрен Веселинов от ВМРО, се говори от месец, а идеята бе заедно с евентуалните избори за Велико народно събрание да се проведе допитване по редица въпроси, касаещи промените в конституцията, като образователен ценз за гласуване, връщане на задължителната казарма, разширяване на правомощията на президента със законодателна инициатива и вот на недоверие и др.

Към момента изглежда невъзможно да се съберат 160 гласа за такова събрание, но за да се внесе проект за насрочване на референдум, са нужни 48 депутатски подписа и обикновено мнозинство в парламента. По закон предложението, което е предмет на допитването, се счита за прието, ако в него са участвали поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори, и повече половината от тях са гласували с "да".

"Заплаха за националната сигурност"

Според зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков депутатите от ГЕРБ са клекнали, след като от коалиционния партньор са заплашили да оттеглят подписите си от "пишман проекта" за нов основен закон. Той смята, че политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност.

"Направиха възможно под въпрос да бъдат поставени - забележете! - изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция! Накратко, за да продължат безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на "патриотите", практически се опитва отсега да отмени основния закон на България", коментира Крум Зарков във фейсбук.

Дневник