Като че ли този парламент вече е ударил дъното и оттук нататък можем само да се забавляваме с това, което ни очаква да видим в следващите месеци". Това заяви пред "Нова телевизия" преподавателят по право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той коментира факта, че в четвъртък депутатите направиха изненадващи промени в законодателството, с които направиха така, че всички въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание, вече ще могат да бъдат подлагани на референдум. "Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея и това ще бъде много зле за бъдещото разитие на политическия живот в България", заяви проф. Киров.

"Начинът, по който беше направена тази промяна в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, е повече от скандален. Това издава намерението на едни хора да загърбват върховенството на закона и върховенството на Конституцията, като се опитват да прокарват други политически идеи и да ги налагат на обществото", коментира още бившият конституционен съдия.

Той очаква държавният глава да наложи вето на тези текстове. "Това, което направиха вчера депутатите от мнозинството, е, че още веднъж вдигнаха топката на президента Румен Радев, който най-вероятно ще наложи вето и на този текст в измененията на Изборния кодекс, а ако ветото бъде преодоляно, вероятно ще сезира и Конституционния съд", заяви проф. Киров.

Според него обаче дори да има инициатива за провеждане на референдум по въпроси, свързани с промени на основния закон, то тези въпроси биха могли да бъдат отхвърлени от Конституционния съд. "Глава IX на действащата Конституция е много категорична за начина, по който се изменя основният закон. Ако някой си мисли, че с референдум ще може да промени действаща Конституция, ми се струва, че се лъже в очакванията си", каза още той.

Дневник