Кризата около Лионел Меси в "Барселона" може и да утихна временно, но тя даде повод за опит за големи промени в клуба. Президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу е изправен пред вот на недоверие и може да загуби поста си само до няколко седмици.

Организацията на привържениците "Мес ке уна мосио" ("Mes Que una Mocio" - "Повече от движение", което е препратка към мотото на "Барселона" "Повече от клуб") направи успешно първата стъпка към свалянето на Бартомеу. Тя събра необходимия брой подписи сред членовете на "Барселона" (т.нар. - "сосиос") и предизвика вот на недоверие, на който ще се определи бъдещето на президента.

Ходът идва само няколко месеца преди изборите за президент, насрочени за 20-21 март 2021 г.

"Мес ке уна мосио" обясни в сайта си, че "настоящото икономическо и спортно положение в клуба ни принуди да действаме сега". От организацията допълниха, че причините за недоволството са свързани с липсата на спортни успехи и с липсата на прозрачност, довела до въвличането на "Барселона" в съдебни дела.

Какво следва

Процедурата беше започната от члена на "Мес ке уна мосио" и очакван кандидат за президент Жорди Фаре още на следващия ден, след като се появи информацията, че Меси е уведомил ръководството, че иска да си тръгне това лято и то без пари.

Според устава, за да се свика вот на недоверие, трябваше да бъдат събрани 16 520 подписа от общо над 150 000 членове на клуба. Кампанията започна бавно, но в последните 48 часа броят на подписите се увеличи рязко и до крайния срок целта беше преизпълнена.

"Мес ке уна мосио" обяви, че е събрала и входирала в клуба 20 731 подписа. По-късно в четвъртък "Барселона" съобщи, че получените подписи са малко по-малко - 20 687, но все така много над изискването.

Сега предстои в рамките на десет работни дни тричленна комисия, включваща представител на "Барселона", на "Мес ке уна мосио" и на Каталунската футболна федерация, да прегледа подписите, да даде зелена светлина за референдума и да го насрочи. Според испанските медии е възможно вотът на недоверие да се проведе в средата на октомври.

За да бъде свален Бартомеу, са необходими над 66% от гласовете при минимална активност 10% от страна на членовете. Ако това стане, скоро след гласуването ще бъдат свикани избори. Очакванията са кандидати да бъдат Фаре, бившият президент Жоан Лапорта и Луис Фернандес.

Втори опит

Това е вторият опит за преждевременното сваляне на Бартомеу, който дойде на поста през 2014 г. През септември 2017 г. Агусти Бенедито пробва да задейства процедурата, но не му достигнаха близо 4000 подписа, за да се стигне до вот на недоверие.

Такъв в историята на "Барселона" е имало два пъти - и двата без краен успех. През 1998 г. срещу Хосеп Луис Нуньес гласуваха 35.52% от 40 412 участвали членове (44.02% избирателна активност).

Десет години по-късно Лапорта се задържа на поста си много трудно. Гласовете срещу него бяха 60.6% от общо 39 389 включили се членове (33.23% избирателна активност).

"Барселона" минава през тежък момент и това увеличи напрежението. В интервюто, с което обяви, че остава, Меси се изказа критично за ръководството и за липсата на проект пред отбора.

Каталунците завършиха разочароващо миналия сезон, като първо изпуснаха титлата в Испания, а след това напуснаха Шампионската лига след срамна загуба с 2:8 срещу "Байерн" в четвъртфиналите.

Успоредно с това "Барселона" очаква свиване на бюджета с 30% заради последствията от коронавируса.

Дневник