Европейската комисия обяви днес пакет от мерки в областта на цифровите технологии във връзка с високопроизводителните изчислителни технологии и свързаността като част обявените мерки в речта на председателя Фон дер Лайен за състоянието на Съюза.

Комисията е решена да превърне тази Европа в "Десетилетие на цифровите технологии". Сега Европа трябва да засили своя цифров суверенитет и да определи стандарти, а не да следва тези на други, като постави ясен акцент върху данните, технологиите и инфраструктурата, смятат от ЕК.

Брюксел предлага нова Регулация за Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления, за да поддържа водещата роля на континента в работата със суперкомпютри и квантови изчсиления. Тя предвижда 8 млрд. евро финансиране за следващото поколение суперкомпютри - значително по-голям от досегашния предвиден бюджет.

"Високопроизводителните изчислителни технологии ще изиграят основна роля в пътя на Европа към възстановяването. Те са стратегически инвестиционен приоритет и ще подкрепят цялостната цифрова стратегия", казват от ЕК.

В друга препоръка, също обявена днес, Комисията препоръчва на държавите членки да засилят свързаността и да развият общ подход към въвеждането на 5G.

"Суперкомпютрите вече помагат в търсенето на терапии, откриването и предвиждането на разпространението на инвекцията или помагат във взимането на решения на мерките за сдържане", коментира вицепредседателят на ЕК Маргрете Вестегер.

"Приоритет ни е да не изоставаме в международната технологична надпревара. Европа има и знанията, и политическата воля да играе водеща роля", каза комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Дневник