САЩ ще забранят китайските приложения WeChat и TikTok от неделя, съобщи министерството на търговията, цитирано от агенция "Ройтерс". Възможно е президентът Доналд Тръмп обаче да отмени мярката, преди тя да влезе в сила, ако собственикът на TikTok - ByteDance, успее да постигне споразумение с корпорацията Oracle, която трябваше да купи дейността му в Америка.

От министерството уточниха още, че няма да забранят технически транзации за TikTok до 12 ноември, което означава, че компанията има време да види дали ByteDancе ще успее да сключи сделка за дейност в САЩ. "Основният TikTok ще остане цял до 12 ноември", каза министърът на търговията Уилбър Рос пред "Фокс бизнес нетуърк". Но потребителите няма да имат достъп до приложенията и функционалността им ще бъде намалена. Те ще бъдат премахнати от магазините за приложения на Apple и Google, както и няма да имат право да предлагат приложения на нито една платформа, която може да бъде достигната от САЩ.

Американските компании ще могат да правят бизнес с WeChat извън територията на САЩ - това ще е от полза за фирми като Walmart и Starbucks, които използват нейни програми за клиентите си в Китай.

Забраните идват след като Тръмп издаде два указа през август, давайки на министерството 45 дни да определи каква част от дейността на приложенията да блокира, с мотива, че те застрашават националната сигурност. Срокът изтича в неделя.

Дневник