ЦСКА видя "нов безцеремонен опит за посегателство върху емблемата" на клуба. В обръщение към привържениците си червените посочват, че е подадено искане пред Патентното ведомство за отмяна на регистрацията на притежаваните от клуба символ и търговска марка.

В него се казва, че опитът идва "от самозванците без стадион и публика, изкуствено създадени, за да разделят армейската общност". Адвокатът на клуба Станислав Трендафилов заяви пред "Дневник", че исковете са от "ЦСКА 1948".

Отмяната на регистрацията означава емблемата да не бъде изключително право на клуба и да е свободна за ползване, обясни юристът. "За мен това е пълен абсурд. Предположенията ми са, че не се търси някакво ползотворно решение от тяхна страна, а просто да се пречи", каза той.

По думите му процедурата минава през разглеждане на исканията в Патентното ведомство, а след това в Административния съд и във Върховния административен съд.

"Дневник" потърси за коментар изпълнителния директор на "ЦСКА 1948" Добрин Гьонов, но той не беше открит.

От "Българска армия" заявиха, че емблемата "официално и според всички правила и закони в тази страна принадлежи на ЦСКА". Тъкмо тя беше в основата на активите, които клубът чрез приближената си "Ред енимълс" придоби след съпътствания от много скандали търг за активите на ПФК ЦСКА АД. Впоследствие с платените 8 млн. лева бяха обезщетени кредиторите на фалиралото дружество, а държавата получи около 5 млн. лева.

"Не искаме отново да напомняме през какви перипетии и процедури преминахме, какви средства и ресурси вложихме, за да бъде емблемата отново на своето изконно и полагащо се място, а именно - на стадион "Българска армия", греейки ярко на гърдите на екипите на нашите футболисти", пишат от ЦСКА.

"Опитът за атака и грубо погазване на всякакви законови и морални ценности няма да ви изненада. Няма да ви изненада и от къде идва. Отново от самозванците без стадион и публика, изкуствено създадени, за да разделят армейската общност. Отново господата моралисти са намерили някакви мотиви, процедурни алабалистики и запетайки в наредбите и какво ли не, за да подадат пред Патентно ведомство на Република България своето нелепо искане за отмяна на регистрацията на притежаваните от клуба ни символ и търговска марка", добавят от клуба.

Червените добавят, че ще защитават докрай интересите си. Те вече заведоха искове срещу "ЦСКА 1948" за ползването на емблемата. По същото време новият член на Първа лига представи нова емблема, която ползва в момента.

Дневник